Acupunctuur & Hormonen

een klachtenvrije menstruatiecyclus

is haalbaar!


De Chinese Geneeskunde besteed bijzonder veel aandacht aan de hormonale huishouding van de vrouw. De menstruatiecyclus geeft veel informatie over haar algehele gezondheid.

Zo is het belangrijk dat er een regelmatige cyclus is en er geen abnormale pijnklachten zijn voor en tijdens de menstruatie. In de reguliere geneeskunde wordt er al te vaak bij menstruatie klachten "de pil" voorgeschreven. Vaak ook bij jonge meisjes die pas beginnen te menstrueren. Het schijnt normaal te zijn in onze westerse cultuur. Niets is minder waar. Een klachtenvrije menstruatiecyclus is voor veel vrouwen haalbaar en mag als normaal worden gezien. De Chinese geneeskunde spits zich erop toe om de cyclus te reguleren en de vrouw ook inzicht te geven over het verloop van haar cyclus . Elk kwadrant van de cyclus kent haar kracht en valkuilen. Inzicht hierin maakt dat jezelf ook grip krijgt om je klachten te reguleren.

Welke klachten kunnen we behandelen:

  • Reguleren van de cyclus
  • PMS symptomen / pijnlijke maandstonden
  • Abnormale bloedingen
  • Polycystische eierstokken
  • Fibromen
  • Endomitriose
  • ...

Zwanger worden

​Wil je graag zwanger worden maar lukt het moeilijk dan kan acupunctuur ondersteuning geven. We reguleren de menstruatiecyclus en kijken of er voldoende energie en substanties aanwezig zijn om een zwangerschap mogelijk te maken. Aanvullend kan er met kruiden worden gewerkt. Ook is het soms aangeraden om de man te laten behandelen om de kwaliteit van het sperma te verbeteren ( o.a. trage zaadcellen).

Zit je in een IVF traject dan raden steeds meer gynaecologen aan om ook naar een acupuncturist te gaan als ondersteuning in het traject. De slaagkans wordt dmv acupunctuur vergroot.


De Menopauze

​De menopauze of overgang is een periode waarin de vrouw een hormonale verandering doormaakt. Volgens de Chinese Geneeskunde maakt de vrouw om de 7 jaar een verandering door. Tussen haar 42 en 49 komt ze in de pre-menopauze. Tussen 49 en 56 zet meestal de menopauze door en stoppen de bloedingen.

De pre- menopauze en menopauze brengen vaak klachten met zich mee die soms onterecht worden toegeschreven aan een onjuiste diagnose. Het is normaal dat er veranderingen zijn in de bloedingen ( duur, regelmaat, hoeveelheid bloed). Ook is het normaal dat er veranderingen zijn in de stemming ( moodswings), neerslachtigheid, depressie, frustratie, angsten, slecht slapen, droge slijmvliezen, hartkloppingen, gewrichtspijnen, migraine, concentratieproblemen en vergeetachtigheid, vapeurs, nachtelijk zweten...

Vaak reguleren deze klachten na de menopauze vanzelf maar menig vrouwen ondervinden er behoorlijk veel last van.

Acupunctuur is een zeer effectieve behandelmethode om je te begeleiden tijdens en doorheen de (pre-) menopauze. Klachten worden aanzienlijk minder en aangenaam leefbaar.De Chinese Geneeskunde besteed bijzonder veel aandacht aan de hormonale huishouding van de vrouw.

---