Ons zelfhelend vermogen

Het zelfhelend vermogen van ons lichaam heeft mij altijd enorm geïnteresseerd. Als kind was je wel eens ziek of had je wel eens ergens pijn, maar genezen deed je meestal ook weer vanzelf.
Als je ouder wordt en ziektes eventueel complexer zijn,  is het moeilijker om je zelf te genezen…althans “denk” je.

-Hoe komt het dat genezen nu moeilijker gaat?
-Waarom krijgt iemand een ziekte?
-Hoe werkt ons eigen lichaam?
Vragen die mij altijd hebben achtervolgd en blijven achtervolgen. Ik wil alles weten….

Ik geloof dat ons lichaam voorbestemd is om lang gezond te zijn...
Ik geloof dat we ziek worden omdat ergens tijdens ons leven de balans in onszelf verstoord raakt. Bij sommige is dat al op hele jonge leeftijd, bij andere pas later.
Factoren als overerving, omgeving, opvoeding, sociale omgang, tradities of gewoonte spelen allemaal een rol en beïnvloeden elkaar.
Maar diep, diep vanbinnen zijn we allemaal hetzelfde, namelijk mens, met hetzelfde oerbrein en fysiologische functies.
We zijn vervreemd van onszelf, van onze natuurlijke instincten en impulsen. De stress op ons systeem is te groot aan het worden. Het gaat allemaal snel, we willen veel.
Tijd om terug te keren of tijd om ons zelf terug in de hand te nemen. Los van technologische snufjes en afhankelijkheid. Als we steeds dieper en sneller leren afstemmen op tekens die ons lichaam en onze omgeving ons geeft en leren schakelen in onze eigen fysiologie dan geeft ons dat een enorme rijkdom. Een rijkdom die niet te koop is maar zelf ontdekt dient te worden.


Als je niet op tijd aandacht besteed aan kleine tekens, kunnen ziektes groot worden. De ziekte geeft ons de kans om terug balans te vinden en de nodige zaken in ons leven aan te passen.
Balans heeft alles te maken met het leven in het “hier” en “nu”, terug naar onze natuur. Lichaam en geest samen gesmeed als 1 geheel. Zelf-helend vermogen kan dan stromen.
De weg  “terug naar onze natuur” vergt oa liefde voor jezelf,openheid, moed,  focus, discipline, zelfkennis en geloof. Dit vergt grote concentratie binnen een maatschappij   in een maatschappij die er alles aan doet om lichaam en geest gescheiden te houden. Dan spreek ik over overconsumptie, macht, materialisme, technologische snufjes,  maar ook “de onwetendheid van de mens” blijven stimuleren. In mijn vakgebied  “de onwetendheid van de mens over de kracht  en mogelijkheden van zijn lichaam”.

Hoewel  ons lichaam over een hele grote kracht beschikt, zijn we vergeten hoe we er gebruik van kunnen maken. We zijn zo vervreemd van onze eigen natuur dat we ons lichaam zijn gaan beschouwen als een “ding” i.p.v. een lichaam dat continu aan verandering onderhevig is. Vooral onderhevig aan gedachten, emoties, overtuigingen en conditioneringen.

Het “denken” over ons lichaam is zo beperkt dat veel mensen geloven dat ze het slachtoffer zijn van hun lichaam of ziekte.
Dit is een struikelblok die je moet overwinnen om het zelf-helend vermogen van je lichaam aan te spreken. Je moet geloven dat JIJ de ziekte niet bent  en dat ziekte jou hulp is naar gezondheid. Gezondheid op elk gebied in je leven, werk, relationeel, sociaal, emotioneel, mentaal en fysiek. Ziekte komt om de balans te herstellen. Het smeden van lichaam en geest  zodat je terug op pad kunt en je weg kan volgen in de richting die goed is voor jou. Het pad van het hart en de ziel.

Deze visie wordt niet altijd gedeeld in onze maatschappij.
Het wordt ons aangeleerd om lui te zijn. Overal bestaat een pilletje voor. De kloof tussen lichaam, geest en bewustzijn wordt alleen groter.


Werkelijk genezen gaat verder dan “ik wil mij beter voelen” of “symptomen oplossen”
Werkelijk genezen is je focus verder durven leggen dan de ziekte of beperking.
Werkelijk genezen is je dromen volgen, verbinding maken met je hart….
Werkelijk genezen vraagt moed, wil, introspectie, geloof, volhouden en liefde voor jezelf en het leven.


Ik zie het dan ook als één van mijn levensdoelen om mensen te inspireren (nieuwe) balans te vinden en hen te inspireren te vertrouwen op hun lichaam en zelf-helend
vermogen.